De 5 beste podcast-apps voor de iPhone: Castro, Pocket Casts en meer

Lars Paijmans
15 november 2018, 15:09
4 min leestijd
De 5 beste podcast-apps voor de iPhone: Castro, Pocket Casts en meer

Podcasts worden steeds populairder, en met deze 5 beste podcast apps voor de iPhone kun je altijd en overal je favoriete afleveringen beluisteren en downloaden.

De beste podcast-apps voor iOS

De podcast is populairder dan ooit. Het begon allemaal met de originele iPod, uitgebracht in 2001, waarmee je een enorme muziekcollectie met je mee kon dragen in je broekzak. Na een paar jaar raakt een vertellende vorm van audio in trek. Mensen begonnen te podcasten: je kon praatprogramma’s over een enorme diversiteit aan onderwerpen downloaden en luisteren op je iPod.

Volgens New York Magazine was er in de jaren een 2009/2010 een dipje te ontwaren in het podcastlandschap, maar tegenwoordig zijn ze weer helemaal terug van weggeweest. We zetten de 5 beste podcast-apps van dit moment op een rijtje.

beste iPhone podcast apps

Lees verder na de advertentie.

1. Pocket Casts

Een goede podcast-app voor gebruikers die graag veel controle hebben. Pocket Casts is vooral populair op Android, maar ook de iOS-versie is de moeite waard. Met de app kun je instellen dat een bepaalde podcast vanaf een bepaalde tijd begint (zodat je intro’s kan overslaan). Qua design ziet het er aardig uit, maar het navigeren is wat lastiger dan eerder genoemde apps. Dat is natuurlijk een kwestie van gewenning.

Pocket Casts is overigens – net als veel andere apps in dit lijstje – te gebruiken op de Apple Watch. Jammer genoeg kun je nog steeds geen afleveringen lokaal op de smartwatch van Apple opslaan, wat het een minder goede app maakt voor mensen die bijvoorbeeld zonder iPhone gaan hardlopen en graag een podcast luisteren.

Pocket Casts ondersteunt nu ook Siri Shortcuts, zodat je de spraakassistent opdrachten kunt geven om afleveringen af te spelen of te controleren of er nieuwe afleveringen gedownload moeten worden. Een leuke extra zijn de uitgebreide statistieken, zodat je precies weet hoe lang je al naar afleveringen geluisterd hebt.

Pocket Casts

Podcast Media LLC

Gratis via App Store

2. Overcast

Een andere favoriet, Overcast, is ontwikkeld door Marco Arment, die eerder Instapaper maakte. Voor beginners is Overcast aan te raden omdat het gratis is. Je kan wel betalen om de aanwezige advertenties weg te halen, maar in principe zitten alle belangrijke functie er standaard in. Zo kun je podcasts voor offline gebruik downloaden, afspeellijsten aanmaken en afleveringen over het mobiele netwerk binnenhalen.

Ook ziet Overcast er prachtig uit, werkt als een trein en is simpel in gebruik. Nieuw is het donkere thema, dat vooral geschikt is als je de app in de avonden gebruikt. Ook de Apple Watch is erg fijn en is al geoptimaliseerd voor het grotere scherm en nieuwe wijzerplaten van de Apple Watch Series 4.

Overcast

Overcast Radio, LLC

Gratis via App Store

overcast

3. Castro 2

Castro 2 is voor de podcastluisteraar die af en toe wat luistert een goede keuze. De app ziet er heerlijk strak uit en heeft een intuïtieve interface. Podcasts komen in je ‘inbox’ terecht, waar je beschrijvingen kunt lezen en beslist of het iets voor je is. Relatief nieuw is de iMessage-app van Castro 2, waarmee je gemakkelijk je favoriete podcast-afleveringen kunt delen. Ontvang je via iMessage een tip, dan wordt de podcast automatisch aan je lijst toegevoegd.

De Apple Watch-app van Castro 2 is wat minder uitgebreid dan andere apps op deze lijst, maar geeft je wel de optie om snel vanaf je pols een aflevering te pauzeren of het volume te wijzigen. Handig als je geen tijd of zin hebt om je iPhone erbij te pakken. De app is gratis te gebruiken, maar bevat wel in-app aankopen waarmee je maandelijks of jaarlijks kunt kiezen om de premium-versie te kopen. Deze heeft extra opties waarmee je automatisch stiltes uit podcasts kunt filteren of het geluid van stereo naar mono kunt schakelen.

Castro Podcast Player

Supertop Software

Gratis via App Store

4. Downcast

De geroemde podcast-app Downcast laat je afleveringen afspelen zoals jij dat wil. Je kunt afspeellijsten maken en aanpassen en je hebt veel mogelijkheden in het beluisteren van podcasts. Zo kun je de snelheid aanpassen en ondersteunt de app video-podcasts. Een lekker uitgebreide app, die er toch in slaagt je niet te laten verdrinken in ingewikkelde menu’s. Ook is er iCloud-ondersteuning, waardoor podcasts en afspeellijsten automatisch naar andere iOS- en Mac-apparaten worden gesynchroniseerd.

De Apple Watch-app van Downcast is ook erg uitgebreid, met de optie om afleveringen op je iPhone te bedienen, maar ook om afleveringen lokaal op de Apple Watch op te slaan.

Downcast heeft een eenmalige aankoopprijs. Ben je daarna tevreden met het gebruik ervan, dan kun je in de app via een in-app aankoop een fooi geven aan de ontwikkelaar. Niet verplicht natuurlijk, maar een leuke extra als je na honderden uren extra iets aan de makers wilt geven.

Downcast

Jamawkinaw Enterprises LLC

€ 3,49 via App Store

5. Apples podcast-app

Apple heeft zelf ook een podcast-app, die standaard op iedere iPhone geïnstalleerd staat. Deze was vroeger opvallend beperkt en onhandig in gebruik, maar de laatste jaren heeft Apple de app bij iedere iOS-update beter gemaakt. Vanaf iOS 12 is het een handig en volledig gratis alternatief voor de vier andere podcast apps in deze lijst.

Zeker voor Apple Watch-dragers, omdat je hier afleveringen gemakkelijk offline op het horloge kunt opslaan die vervolgens gesynchroniseerd worden met de podcasts op je iPhone. Op die manier kun je tijdens het hardlopen naar een aflevering luisteren en kun je daarna vader gaan waar je gebleven was op je iPhone. Het design past (uiteraard) bij de rest van iOS en heeft veel raakvlakken met hoe Apple Music er uitziet.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Nieuws

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's