Podcasts luisteren met je iPhone: dit zijn de beste 5 apps
Rutger Otto

Podcasts zijn bezig aan een wederopstanding, als er ooit al sprake van was dat ze in populariteit daalde. Met deze 5 podcasts apps luister ook jij onderweg naar de beste programma’s.

De beste podcast apps voor iOS

Het is vaker gezegd, en het New York Magazine schreef het afgelopen week nog eens. De podcast is populairder dan ooit. Het begon allemaal met de originele iPod, uitgebracht in 2001, waarmee je een enorme muziekcollectie met je mee kon dragen in je broekzak. Na een paar jaar raakt een vertellende vorm van audio in trek. Mensen begonnen te podcasten: je kon praatprogramma’s over een enorme diversiteit aan onderwerpen downloaden en luisteren op je iPod.

Volgens New York Magazine was er in de jaren een 2009/2010 een dipje te ontwaren in het podcastlandschap, maar nu zijn ze weer helemaal terug van weggeweest. Wij zetten de 5 beste podcast apps van dit moment op een rijtje.

Castro — High Fidelity Podcasts (AppStore Link) Castro — High Fidelity Podcasts
Ontwikkelaar: Supertop Software
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

Castro is voor de podcastluisteraar die af en toe wat luistert een goede keuze. De app ziet er heerlijk strak uit en heeft een intuïtieve interface. Castro is heel minimalistisch: je ziet een lijst met podcasts waarop je een abonnement hebt en als je daarop tikt, krijg je een overzicht van de uitzendingen. Voor beginners valt er misschien te weinig te halen, omdat er geen mogelijkheid is om nieuwe podcasts te ontdekken.

Overcast (AppStore Link) Overcast
Ontwikkelaar: Overcast Radio, LLC
Beoordeling: 17+
Prijs: Free Download

Persoonlijk favoriet Overcast is ontwikkeld door Marco Arment, die eerder Instapaper maakte. Voor beginners is Overcast aan te raden omdat het gratis is. Je kan wel betalen voor extra functies zoals het downloaden van podcasts over het mobiele netwerk, ongelimiteerde afspeellijsten en meer, maar dat heb je niet per se nodig. Ook Overcast ziet er prachtig uit, werkt als een trein en is simpel in gebruik. Een leuke toevoeging is de curator-functie. Zo kunnen mensen die je volgt op Twitter podcasts aanraden.

Instacast 5 - Podcast Client (AppStore Link) Instacast 5 - Podcast Client
Ontwikkelaar: vemedio
Beoordeling: 9+
Prijs: Free Download

Instacast gaat al wat jaren mee, maar blijft toch nieuw aanvoelen dankzij updates. Je zou kunnen zeggen dat Instacast is wat Apples eigen Podcasts-app zou moeten zijn. Net als Overcast en Castro heeft Instacast een optie waarmee je kan aangeven welke afleveringen je automatisch wil downloaden en welke niet. Handig is ook de clouddienst, waarmee je op elk apparaat verder kan gaan waar je in de podcast gebleven was.

Downcast (AppStore Link) Downcast
Ontwikkelaar: Jamawkinaw Enterprises LLC
Beoordeling: 4+
Prijs: € 3,49 Download

De geroemde podcast-app Downcast laat je afleveringen afspelen zoals jij dat wil. Je kan afspeellijsten maken en aanpassen en je hebt veel mogelijkheden in het beluisteren van podcasts. Zo kan je de snelheid aanpassen en ondersteunt de app video-podcasts. Een lekker uitgebreide app, die er toch in slaagt je niet te laten verdrinken in ingewikkelde menu’s.

Pocket Casts (AppStore Link) Pocket Casts
Ontwikkelaar: ShiftyJelly PTY LTD
Beoordeling: 9+
Prijs: € 4,49 Download

Nog zo’n goede podcast voor gebruikers die graag veel controle hebben. Met de app kun je zelfs instellen dat een bepaalde podcast vanaf een bepaalde tijd begint (zodat je intro’s kan overslaan). Qua design ziet het er aardig uit, maar het navigeren is wat lastiger als eerder genoemde apps. Dat is natuurlijk een kwestie van gewenning.

Lees meer over apps

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.