De 5 beste hardloop-apps voor de iPhone en Apple Watch
Lars Paymans

Om te gaan hardlopen heb je natuurlijk geen iPhone of Apple Watch nodig, maar ze maken het wel een stuk leuker. Deze hardloop apps verzamelen allerlei statistieken en leggen je prestaties vast, terwijl jij je in het zweet werkt.

1. Favoriet van iPhoned: Runkeeper

Runkeeper is een van de populairste hardloop-apps in de App Store, en dat is niet voor niks. Met de app haal je een digitale hardloopcoach in huis, die je ook tijdens het lopen op de hoogte houdt van je prestaties en je motiveert om de eindstreep te halen. Terwijl jij je focust op de weg voor je, wordt iedere stap gemeten en gebundeld met je gemiddelde snelheid en hartslag. De app is toegankelijk ingedeeld, zodat je in een handomdraai een doel voor jezelf stelt waar je vervolgens naartoe kunt gaan werken.

Een fijne extra is dat Spotify en Apple Music diep geïntegreerd zijn met Runkeeper. Je kiest je favoriete muziek uit en Runkeeper speelt vervolgens op basis van je tempo de juiste nummers af. Zo hoef je nooit handmatig rustige nummers te skippen als je een sprint inzet, en andersom.

Hoe langer je Runkeeper gebruikt, hoe meer de app zich bewijst als ultieme sporthulp. De app geeft je een digitaal schouderklopje als je een persoonlijk doel verbreekt en je prestaties zijn gemakkelijk met vrienden te delen. Ben je tevreden met de gratis versie van Runkeeper? Dan kun je een maand- of jaarabonnement afsluiten voor 9,99 euro of 39,99 euro. Daarnaast kun je ook specifieke trainingsplannen kopen als je Runkeeper enkel met een gericht doel gebruikt.

Download Runkeeper in de App Store (gratis)

Runkeeper - Sport-app met gps

FitnessKeeper, Inc.

9 (1353 reviews)
Gratis via App Store

Strava

2. Strava

Als je een app nodig hebt die je continu uitdaagt om jezelf te verbeteren, dan moet je Strava eens proberen. Met de app kun je zelf doelen stellen en tegelijkertijd vergelijken met de prestaties van andere lopers. Zo zie je na afloop bijvoorbeeld hoe jouw tempo zich verhoudt tot het gemiddelde, en talloze grafieken en statistieken die laten zien hoe goed je je best gedaan hebt. Omdat Strava steeds die vergelijking met anderen zoekt, krijg jij continu te zien hoe je iemand kan verslaan door net iets harder te lopen.

De enthousiaste groep gebruikers zorgt ervoor dat er altijd wel iemand is die op jouw niveau loopt, waar je jezelf aan kunt wagen. Na afloop van een sessie krijg je niet alleen te zien hoe je algehele prestaties zijn, maar deelt de app deze op in Segmenten. Hierdoor zie je precies in welk deel van de route je prestaties achteruit gingen, zodat je hier de volgende keer op kunt focussen. Op die manier bouw je stukje bij beetje aan de perfecte loopsessie, wat uiteraard ook een positieve invloed op je tijden heeft.

Net als Runkeeper werkt ook Strava zelfstandig op de Apple Watch met een eigen app. Strava is gratis te downloaden, maar als je zelf doelen wil stelen of een trainingsplan wil maken zul je de premiumversie moeten aanschaffen.

Download Strava in de App Store (gratis)

Strava GPS Running and Cycling

Strava, Inc.

9 (57 reviews)
Gratis via App Store

Nike+ Run Club

3. Nike+ Run Club

De Nike Run Club is volledig gratis te gebruiken, en vraagt alleen of je een Nike+-account aanmaakt. Vervolgens geeft de app je een persoonlijk trainingsschema, worden al je sessies opgeslagen en kun je volop de strijd aan met je vrienden om jezelf uit te dagen. Een leuke bonus is de uitgebreide ondersteuning voor de Apple Watch, zodat je ook zonder iPhone op zak kunt gaan rennen. Ook zit de app gekoppeld met Apples Gezondheid-app, zodat je de data gemakkelijk kunt opslaan en inzien. Ook als je later besluit om te stoppen met het gebruiken van deze app, en je hardloopgegevens hierdoor niet zomaar verloren gaan.

Ook de Nike+-app heeft een integratie met muziek-apps, zodat je jezelf kunt motiveren tijdens het rennen met een uptempo nummer. Tijdens het lopen zie je met een blik op je iPhone of pols hoe ver je gelopen hebt, wat je hartslag is en wat de gemiddelde snelheid is. De app gebruikt hiervoor een duidelijk design, zodat je geen kostbare seconden verliest door naar een schermpje te turen. Door je vrienden te koppelen aan de app, kun je ook zien wie de langste afstand heeft afgelegd. Zo moedig je elkaar aan om als winnaar van de maand gekroond te worden.

Download Nike+ Run Club in de App Store (gratis)

Nike Run Club

Nike, Inc

8 (61 reviews)
Gratis via App Store

4. Workout (Activiteit)

Heb je een Apple Watch? Dan is de Workout-app van Apple een praktische en gratis alternatief voor de apps in dit overzicht. Alle informatie over je hardloopsessie worden opgeslagen op de Apple Watch en overgezet naar de Activiteit-app op je iPhone. De opties zijn echter wel wat beperkter, omdat de Workout-app een algemene app is voor allerlei soorten sporten. Verwacht dus niet zo’n uitgebreide hoeveelheid aan statistieken en info of integratie met muziekdiensten. Zoek je echter een prima gratis alternatief voor betaalde ren-apps, dan is de Workout-app van Apple ruim voldoende voor de hobby-hardloper.

5. RunTastic

Ook RunTastic heeft een hele uitgebreide hoeveelheid aan verschillende iOS-apps, waarvan de Runtastic GPS Hardlooptracker de hardloop-app is. Je kunt hem echter ook gebruiken als je gaat snowboarden, fietsen, kayakken of een andere sport doet. Iedere keer als je de hardloopschoenen aandoet en de straat op gaat, helpt een interval-coach jou door iedere soort training. Vooraf krijg je info over het weer, en welke training hier het best bij past. Na afloop worden alle gegevens ook gekoppeld aan Apples Gezondheid-app, en krijg je nog een tip mee over jezelf goed hydrateren.

In RunTastic kun je een doel voor jezelf stellen, of dat nu te maken heeft met calorieën of een bepaalde afstand. De app heeft een fris ontwerp, met duidelijke grote vlakken en grafieken. Dit zorgt ervoor dat de enorme hoeveelheid aan info niet onoverzichtelijk wordt. Ook RunTastic heeft een gratis en betaalde versie, dus je kunt altijd een testrondje lopen voordat je een abonnement neemt.

Download RunTastic in de App Store (gratis)

Runtastic Hardlopen en Fitness

runtastic

9 (30 reviews)
Gratis via App Store

Dit artikel is onderdeel van ons maandthema Gezondheid. Lees ook de andere artikelen in onze reeks:

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.