De 5 beste hardloop-apps voor de iPhone en Apple Watch

Om te gaan hardlopen heb je natuurlijk geen iPhone of Apple Watch nodig, maar ze maken het wel een stuk leuker. Deze hardloop apps verzamelen allerlei statistieken en leggen je prestaties vast, terwijl jij je in het zweet werkt.

Beste hardloop-apps

Hardlopen is de meest toegankelijke sport ter wereld. Je stapt de deur uit en je kunt gaan. Als je regelmatig een rondje rent, is het wel zo leuk om bij te houden hoeveel kilometer je aflegt. Voor de gevorderde renner is een hardloop-app daarbij de ideale manier om andere data bij te houden, zoals je tempo en hartslag.

Een hardloop-app moet vooral gemakkelijk in gebruik zijn, zodat je niet nog van alles moet instellen als je wil beginnen met je hardlooprondje. Ook fijn is als er een functie in zit die je kan motiveren via bijvoorbeeld een stem of meldingen hoe ver je al bent. Veel lopers vinden muziek tijdens het sporten belangrijk, dus is het ook geen overbodige luxe als je dit gemakkelijk vanuit diezelfde app kunt bedienen, zodat je niet tussentijds hoeft te switchen.

1. Onze favoriet: Runkeeper

Runkeeper is één van de populairste hardloop-apps in de App Store, en dat is niet voor niks. Met de app haal je een digitale hardloopcoach in huis, die je ook tijdens het lopen op de hoogte houdt van je prestaties en je motiveert om de eindstreep te halen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Terwijl jij je focust op de weg voor je, wordt iedere stap gemeten en gebundeld met je gemiddelde snelheid en hartslag. De app is toegankelijk ingedeeld, zodat je in een handomdraai een doel voor jezelf stelt waar je vervolgens naartoe kunt gaan werken.

Een fijne extra is dat Spotify en Apple Music diep geïntegreerd zijn met Runkeeper. Je kiest je favoriete muziek uit en Runkeeper speelt vervolgens op basis van je tempo de juiste nummers af. Zo hoef je nooit handmatig rustige nummers te skippen als je een sprint inzet, en andersom.

Hoe langer je Runkeeper gebruikt, hoe meer de app zich bewijst als ultieme sporthulp. De app geeft je een digitaal schouderklopje als je een persoonlijk doel verbreekt en je prestaties zijn gemakkelijk met vrienden te delen. Ben je tevreden met de gratis versie van Runkeeper? Dan kun je een maand- of jaarabonnement afsluiten voor 9,99 euro of 39,99 euro. Daarnaast kun je specifieke trainingsplannen kopen als je Runkeeper enkel met een gericht doel gebruikt.

Runkeeper - Sport-app met gps

FitnessKeeper, Inc.

9 (547 reviews)
Gratis via App Store

2. Strava

Als je een app nodig hebt die je continu uitdaagt om jezelf te verbeteren, dan moet je Strava eens proberen. Met de app kun je zelf doelen stellen en tegelijkertijd vergelijken met de prestaties van andere lopers.

Zo zie je na afloop bijvoorbeeld hoe jouw tempo zich verhoudt tot het gemiddelde, en talloze grafieken en statistieken die laten zien hoe goed je je best gedaan hebt. Omdat Strava steeds die vergelijking met anderen zoekt, krijg jij continu te zien hoe je iemand kan verslaan door net iets harder te lopen.

Strava

De enthousiaste groep gebruikers zorgt ervoor dat er altijd wel iemand is die op jouw niveau loopt, waar je jezelf aan kunt wagen. Na afloop van een sessie krijg je niet alleen te zien hoe je algehele prestaties zijn, maar deelt de app deze op in Segmenten. Hierdoor zie je precies in welk deel van de route je prestaties achteruit gingen, zodat je hier de volgende keer op kunt focussen. Op die manier bouw je stukje bij beetje aan de perfecte loopsessie, wat uiteraard ook een positieve invloed op je tijden heeft.

Net als Runkeeper werkt ook Strava zelfstandig op de Apple Watch met een eigen app. Strava is gratis te downloaden, maar als je zelf doelen wil stelen of een trainingsplan wil maken zul je de premiumversie moeten aanschaffen.

Strava GPS Running and Cycling

Strava, Inc.

8 (14 reviews)
Gratis via App Store

3. Nike+ Run Club

De Nike Run Club is volledig gratis te gebruiken, en vraagt alleen of je een Nike+-account aanmaakt. Vervolgens geeft de app je een persoonlijk trainingsschema, worden al je sessies opgeslagen en kun je volop de strijd aan met je vrienden om jezelf uit te dagen. Een leuke bonus is de uitgebreide ondersteuning voor de Apple Watch, zodat je ook zonder iPhone op zak kunt gaan rennen.

Ook zit de app gekoppeld met Apples Gezondheid-app, zodat je de data gemakkelijk kunt opslaan en inzien. Ook als je later besluit om te stoppen met het gebruiken van deze app, en je hardloopgegevens hierdoor niet zomaar verloren gaan.

Nike+ Run Club

Ook de Nike+-app heeft een integratie met muziek-apps, zodat je jezelf kunt motiveren tijdens het rennen met een uptempo nummer. Tijdens het lopen zie je met een blik op je iPhone of pols hoe ver je gelopen hebt, wat je hartslag is en wat de gemiddelde snelheid is.

De app gebruikt hiervoor een duidelijk design, zodat je geen kostbare seconden verliest door naar een schermpje te turen. Door je vrienden te koppelen aan de app, kun je ook zien wie de langste afstand heeft afgelegd. Zo moedig je elkaar aan om als winnaar van de maand gekroond te worden.

Nike Run Club

Nike, Inc

9 (112 reviews)
Gratis via App Store

4. Workout (Activiteit)

Heb je een Apple Watch? Dan is de Workout-app van Apple een praktisch en gratis alternatief voor de apps in dit overzicht. Alle informatie over je hardloopsessie worden opgeslagen op de Apple Watch en overgezet naar de Activiteit-app op je iPhone. De opties zijn wel wat beperkter, omdat de Workout-app een algemene app is voor allerlei soorten sporten.

Verwacht dus niet zo’n uitgebreide hoeveelheid aan statistieken en info of integratie met muziekdiensten. Zoek je echter een prima gratis alternatief voor betaalde ren-apps, dan is de Workout-app van Apple ruim voldoende voor de hobby-hardloper.

5. RunTastic

Ook RunTastic heeft een hele uitgebreide hoeveelheid aan verschillende iOS-apps, waarvan de ‘RunTastic GPS Hardlooptracker’ de hardloop-app is. Je kunt ‘m echter ook gebruiken als je gaat snowboarden, fietsen, kayakken of een andere sport doet. Iedere keer als je de hardloopschoenen aandoet en de straat op gaat, helpt een interval-coach jou door iedere soort training. Vooraf krijg je info over het weer, en welke training hier het best bij past. Na afloop worden alle gegevens ook gekoppeld aan Apples Gezondheid-app, en krijg je nog een tip mee over jezelf goed te hydrateren.

In RunTastic kun je een doel voor jezelf stellen, of dat nu te maken heeft met calorieën of een bepaalde afstand. De app heeft een fris ontwerp, met duidelijke grote vlakken en grafieken. Dit zorgt ervoor dat de enorme hoeveelheid aan info niet onoverzichtelijk wordt. Ook RunTastic heeft een gratis en betaalde versie, dus je kunt altijd een testrondje lopen voordat je een abonnement neemt.

adidas Hardlopen van Runtastic

runtastic

9 (43 reviews)
Gratis via App Store

Links laten liggen: Hardlopen.nl

Hardlopen.nl is een app van de Nederlandse sportkoepel Atletiekunie die mensen met audiocoaching en specifieke trainingsschema’s aan het lopen wil krijgen. Leuk is dat je uit drie verschillende coaches en dus stemmen kunt kiezen die jou begeleiden tijdens het rennen.

De app biedt schema’s om te leren 3, 5 of 10 kilometer te hardlopen. Deze trainingsschema’s bevatten steeds 18 trainingen, verspreid over zes weken. Tijdens het hardlopen kun je luisteren naar een ingebouwde afspeellijst van Sky Radio, maar helaas niet koppelen met bijvoorbeeld Spotify. Waar je bij de andere apps met de gratis versies prima uit de voeten kan, moet je in Hardlopen.nl vrij snel de portemonnee trekken.

Er is een gratis proefschema van drie trainingen om de app uit te proberen, maar als je daarna door wil tot de 10 kilometer, moet je aardig wat geld neertellen. Zeker van een autoriteit als de Atletiekunie verwacht je niet dat geld verdienen met een app het hoofddoel is, maar mensen aan het lopen krijgen. Het feit dat je als niet-lid van de unie ruim 20 euro moet neertellen om alle schema’s te doorlopen, doet helaas anders vermoeden.

Hardlopen.nl

Atletiekunie

Gratis via App Store

Bekijk ook deze sportieve apps

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.