De iPhone 14 Pro nu tijdelijk tot €475 retour!

Mobiel parkeren: de 4 goedkoopste parkeer-apps voor iOS

Gijs Ettes
3 september 2014, 19:10
5 min leestijd
Mobiel parkeren: de 4 goedkoopste parkeer-apps voor iOS

Op een koopavond of in het weekend parkeren in een drukke stad kan een hele opgave zijn. Daarbij komt ook nog eens de zoektocht naar parkeerautomaat en kleingeld om het juiste bedrag in te werpen. Gelukkig zijn er diverse parkeer-apps die je veel werk uit handen nemen. We lichten de 4 beste uit.

Lees verder na de advertentie.

EasyPark voorheen Parkmobile

Parkmobile

Gratis via App Store

Een van de bekendste parkeer-apps voor iOS (en Android) is die van Parkmobile. De app is al een tijdje beschikbaar in de App Store en werd door tv-programma Kassa uitgeroepen tot beste en voordeligste in zijn klasse. Parkmobile is simpel in gebruik. Na gratis registratie kun je vanuit de app je kenteken en parkeerzone opgeven en de parkeertijd starten. Met een druk op de knop kun je de meter starten en stoppen; het is dus niet nodig om terug naar de parkeerautomaat te lopen om extra geld in te gooien. Je betaalt achteraf, hebt snel inzicht in je parkeerkosten en kunt op een kaartje zien in welke zone of garage je het goedkoopst uit bent. Dat scheelt een hoop stress en verspilde euro’s.

Parkmobile is beschikbaar in een groot aantal gemeenten in Nederland en België. Houd er wel rekening mee dat je per parkeeractie 25 cent betaalt, bovenop de parkeertarieven die voor de parkeerplek worden gerekend. Ga je voor een abonnement van 2 euro per maand, dan vervallen de kosten voor afzonderlijke parkeeracties. De app werkt met vrijwel elke iPhone en is een kleine 9MB groot.

Kosten registratie Parkmobile: Gratis
Kosten per parkeeractie Parkmobile: 0,25 euro (NL), 0,30 euro (BE)
Beschikbaarheid Parkmobile: 130+ steden (volledige lijst)

Yellowbrick Parkeren

Yellowbrick bv

Gratis via App Store

Yellowbrick is ook een bekende naam in de wereld van mobiel parkeren en wordt momenteel door ruim 200.000 Nederlanders gebruikt. Met de app kun je in 118 gemeentes ‘bricken’ met je iPhone en krijg je parkeeradvies, ook voor gratis parkeerplekken in jouw buurt. Er is zowel een zakelijk als particulier abonnement, maar dat is niet verplicht om mobiel te parkeren. Als je dit vaker dan drie keer per week doet, is een abonnement echter wel voordeliger. Net als bij Parkmobile kun je nadat je je auto hebt geparkeerd gemakkelijk je parkeertijd starten en stoppen. Achteraf betaal je dan voor de tijd die je daadwerkelijk op de parkeerplek hebt gestaan. Heb je geen abonnement, dan komt daar 34 cent per parkeeractie bij.

Momenteel kun je in 118 steden in Nederland en België op straat en in de parkeergarages van Q-Park bricken. Het aantal Belgische gemeentes is nog wel relatief klein. De parkeer-app zelf is niet enorm mooi vormgegeven, maar doet zijn werk naar behoren. Hij is een kleine 3MB groot en werkt met iOS 5 of nieuwer. Dit najaar brengt Yellowbrick naar eigen zeggen een nieuwe iOS-app uit die een nieuw design krijgt en sneller en stabieler werkt.

Kosten registratie Yellowbrick: 10 euro (abonnement niet verplicht)
Kosten per parkeeractie Yellowbrick: 0,34 euro (zonder abonnement), 0,75 euro p/wk (abonnement)
Beschikbaarheid Yellowbrick: 118+ steden (volledige lijst)

Park-line App

park-line

Gratis via App Store

Parkeer-app Park-line gaat al een tijdje mee in de App Store en is er ook voor Android, Windows Phone en de BlackBerry. De app biedt net als Parkmobile en Yellowbrick de mogelijkheid om via gps en een landkaartje een parkeerzone te selecteren, waarna je een parkeeractie kunt starten. Park-line geeft snel een overzicht van je parkeerhistorie en laat je favoriete plekjes opslaan. De app voor iOS heeft een simpele, maar overzichtelijke interface. Wel klagen veel gebruikers over het feit dat hun inloggegevens niet worden opgeslagen. Een vervelende bug die we in onze test helaas ook tegenkomen. Het is te hopen dat Park-line hier op korte termijn iets aan doet.

Park-line is op dit moment in ruim 120 steden in Nederland te gebruiken. Voor registratie betaal je eenmalig 5 euro en de maandelijkse kosten voor de dienst bedragen nog eens 2,50 euro. De kosten die je per parkeeractie betaalt, zijn echter wel lager. Maak je regelmatig gebruik van mobiel parkeren, dan is Park-line iets voordeliger.

Kosten registratie Park-line: 5 euro (eenmalig), 2,50 euro maandelijkse kosten
Kosten per parkeeractie Park-line: 0,15 euro
Beschikbaarheid Park-line: 120+ steden (volledige lijst)

ANWB Onderweg & Wegenwacht

ANWB

Gratis via App Store

Ben je lid van de ANWB en zoek je een app die meerdere functies biedt dan enkel parkeren, dan is ANWB Onderweg het overwegen waard. Deze bevat naast een module voor mobiel parkeren ook verkeersinformatie, een (ov)routeplanner, een overzicht van goedkope tankstations en hulp bij schade. De app toont informatie over files en biedt de mogelijkheid om direct contact op te nemen met de Wegenwacht.

Als ANWB-lid kun je je gratis aanmelden voor de parkeerfunctie, waarvoor je normaal gesproken 10 euro betaalt. De parkeermodule maakt gebruik van de functionaliteit van Yellowbrick en werkt in principe hetzelfde. Je zit niet vast aan een abonnement, maar betaalt per parkeeractie 25 cent (starten en stoppen samen). Dat laatste kan via de app, maar ook telefonisch of via de website van de ANWB. Net als bij Yellowbrick zijn er circa 118 steden waar je mobiel kunt parkeren.

Kosten registratie ANWB: Gratis (voor ANWB-leden)
Kosten per parkeeractie ANWB: 0,25 euro
Beschikbaarheid ANWB: 118+ steden (volledige lijst)

Conclusie: welke parkeer app is het beste?

Zoals je ziet, lopen de kosten per parkeerdienst behoorlijk uiteen. Bij Parkmobile registreer je gratis, maar betaal je 25 cent per parkeeractie. Als je relatief weinig gebruikmaakt van mobiel parkeren is de dienst goedkoper dan Yellowbrick, waar je 34 cent per parkeeractie betaalt. Parkeer je minimaal drie keer per week, dan is een Yellowbrick-abonnement (á 75 cent per week) te overwegen, aangezien dan de kosten voor parkeeracties vervallen.

parkeer-apps

Park-line is voor afzonderlijke parkeeracties voordeliger, maar rekent 5 euro registratiekosten en 2,50 euro abonnementskosten per maand. Het hangt af van het aantal keer dat je maandelijks parkeert of deze dienst voor jou goedkoper uitvalt. Voor wie nergens aan vast wilt zitten en niet zo vaak mobiel parkeert, is ANWB Parkeren een goede optie. De app werkt uitstekend, al moet je wel lid zijn van de ANWB om de parkeerfunctie te gebruiken.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu