De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Nederlandse muziek-app 22tracks keert terug in de App Store

Rutger Otto
26 maart 2017, 13:54
2 min leestijd
Nederlandse muziek-app 22tracks keert terug in de App Store
22tracks

22tracks

Gratis

Het muziekplatform 22tracks heeft een vernieuwde app uitgebracht, nadat de eerdere versie tijdens de herlancering van het platform eind 2016 uit de App Store verdween.

Lees verder na de advertentie.

22tracks-app

In oktober vorig jaar ging het roer van 22tracks om. Sindsdien gebruikt de muziekdienst nummers van muziekdienst Spotify om te streamen, in de jaren daarvoor werden nummers allemaal zelf naar 22tracks geüpload. De app van het muziekplatform verdween van de iPhone omdat er geen integratie met Spotify was, maar nu is hij terug. Gebruikers moeten eerst inloggen bij Spotify (Premium) en kunnen daarna muziek luisteren via de 22tracks-app.

Het idee achter 22tracks blijft hetzelfde. Gebruikers krijgen twaalf verschillende genres voorgeschoteld, afspeellijsten binnen die genres bestaan uit 22 nummers die door muziekkenners zijn opgesteld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld journalisten en dj’s. Elke maand worden de lijsten vernieuwd met andere nummers. 22tracks is een enorm eenvoudige app om afspeellijsten te vinden en muziek te leren kennen. Hoor je goede nummers, dan kun je ze ook direct toevoegen aan ‘My22’, je persoonlijke afspeellijst die je daarna ook terugvindt in de Spotify-app. Ook andere lijsten kun je via Spotify volgen, wat de 22tracks-app dan weer bijna overbodig maakt.

22tracks
22tracks
22tracks

Vindbaarheid voor kleinere artiesten

Nu diensten als Spotify en Apple Music steeds vaker met afspeellijsten op maat komen, kun je je afvragen of een initiatief als 22tracks nog bestaansrecht heeft. Juist wel, zeggen de makers. “Mainstream muziek en major labels krijgen binnen grote muziekdiensten vanzelfsprekend de meeste zichtbaarheid, terwijl een enorme groep opkomende en underground artiesten meer moeite hebben om een publiek te vereiken”, stelt het platform. “Hier komt 22tracks goed van pas, door een vergrootglas te leggen op de beste, nieuwe en moeilijker vindbare songs.”

Uit de filterbubbel

Omgekeerd kan 22tracks zelfs helpen om de ‘filterbbel te doorbreken’. De muziek die je via 22tracks luistert (via de Spotify-integratie), wordt meegenomen in de algoritmes van Spotify. “Zo kunnen ze de suggesties binnen bijvoorbeeld Discover Weekly en Release Radar een enorme boost geven.” Over die Spotify-filterbubbel schreven we eerder deze maand nog op iPhoned.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu