Beste apps van 2018: Adobe Premiere Rush

Florence Peeters
26 december 2018, 10:01
3 min leestijd
Beste apps van 2018: Adobe Premiere Rush
Adobe Premiere Rush: Video

Adobe Premiere Rush: Video

Gratis

Net als vorig jaar puilde de App Store op de iPhone en Mac weer uit met ontelbaar veel nieuwe apps. Ook in 2018 kiest iedere redacteur van iPhoned weer één app uit als favoriet van het jaar. Dit zijn wat ons betreft de allerbeste iOS- en macOS-apps van het jaar. Vandaag is Florence aan de beurt met Adobe Premiere Rush.

Lees verder na de advertentie.

Adobe Premiere Rush: persoonlijke favoriet van dit jaar

Van mezelf ben ik geen notoire video-editor, zeker niet op mijn smartphone. Niet omdat ik het niet leuk vind, maar omdat ik simpelweg de juiste app nog niet heb gevonden. Van de gebreken van standaard-app iMovie op de iPhone word ik namelijk niet vrolijk, en een beter alternatief heb ik nog niet gevonden.

Totdat Adobe eerder dit jaar Premiere Rush uitbracht. Zeker omdat ik al langer fan ben van Adobe Photoshop en Premiere op de pc, vond ik de app het proberen waard. Inmiddels gebruik ik de app regelmatig om de kleurstelling van een video te verbeteren of een korte impressie van een vakantie te monteren.

Premiere Rush is een simpel videobewerkingsprogramma, maar het heeft wel alles wat nodig is om een filmpje tot in detail te editen. En dat is in mijn ogen ook de kracht: ook als je net zoals ik geen ervaren bewerker bent, heb je door de eenvoud zo een mooie video in elkaar gezet.

Kinderlijk gemak en uitgebreide functies

Editen gaat eigenlijk heel intuïtief. Je tikt en sleept om onderdelen te verplaatsen, in te korten of bijvoorbeeld de kleurbalans te veranderen. Door de overzichtelijke balk onderin hebben de ontwikkelaars een stuk meer functies kunnen toevoegen dan je in iMovie op iOS terugziet.

En ook als je niet aan de slag wil met contrasten, schaduwen en kleurtinten biedt de app een hoop. Een fijne selectie van de meestgebruikte filters en overgangen maken het enorm eenvoudig om je video’s altijd op te leuken.

Bovendien kun je behoorlijk wat materiaal kwijt – vier videosporen en drie audiosporen – zodat je het zo uitgebreid kan maken als je zelf wil. Het fijne vind ik is dat je gemakkelijk kan uitproberen wat wel en niet werkt in een filmpje, en steeds uitgebreidere edits kan maken. En dat zonder te hoeven uitwijken naar een pc of Mac.

Zolang je video’s voor je plezier maakt en ze graag deelt met vrienden via social media, is dit een groot voordeel. Het kost weinig moeite om een toffe reisvideo of compilatie van een dagje uit te maken. Doordat je op je iPhone of iPad monteert, heb je ‘m net zo snel gedeeld.

Gratis voor de gemiddelde gebruiker

Adobe Premiere Rush CC is gratis te downloaden en te gebruiken. Als gratis gebruiker heb je toegang tot alle tools, en kun je zoveel projecten aanmaken als je wil. Wel kun je slechts drie projecten exporteren via de cloud.

Als je de app voornamelijk gebruikt om op een laagdrempelige manier video’s voor social media te editen, is dat voldoende. Wil je intensiever gebruikmaken van de app en altijd kunnen switchen tussen je iPhone en Mac, dan is een abonnement noodzakelijk. Dit kost 9,99 dollar per maand. Hiermee exporteer je ongelimiteerd projecten en krijg je 100GB opslagruimte in Creative Cloud.

Adobe Premiere Rush: Video

Adobe Inc.

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu