Apple Apple Watch Series 5

Apple Watch Series 5

9

De Apple Watch Series 5 is de opvolger van de Series 4, die in 2018 uitkwam. De smartwatch heeft een voorkantvullend scherm, is gemaakt van duurzaam materiaal en heeft er meerdere gezondheidsfuncties bijgekregen. Het horloge wordt in 2020 opgevolgd door de Apple Watch Series 6. Dit horloge werd op 15 september 2020 aangekondigd tijdens een groots event.

De Apple Watch Series 5: alles wat je moet weten

De Apple Watch Series 5 werd officieel onthuld op 10 september tijdens een speciale keynote van Apple. Hier werden ook de betaalbare iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max onthuld. Dit is de nieuwe smartwatch in een notendop:

  • Grotendeels hetzelfde design als de Series 4
  • Retina-scherm dat altijd aanstaat
  • watchOS 6 voegt nieuwe gezondheidsfuncties toe
  • Ingebouwd kompas helpt je bij het navigeren
  • Verkrijgbaar vanaf 20 september

Apple Watch Series 5 review: de beste smartwatch verder verbeterd

De toevoeging van een always on-scherm is een verbetering waar we al sinds de eerste Apple Watch op hebben gewacht, maar voor de rest is er opvallend weinig echt nieuw in de Series 5. De realiteit is dat Apple dit ook niet hoeft te doen: de Apple Watch is praktisch de enige noemenswaardige smartwatch op de markt, met uitzondering van fitnesstrackers. Wil je een smartwatch en heb je een iPhone, dan is de Apple Watch al jaren de beste keuze. De Watch Series 5 maakt die keuze nog iets beter en dat zal ongetwijfeld tot aan de Series 6 volgend jaar zo blijven.

→ Lees verder in de volledige Apple Watch Series 5 review

Apple Watch SE vervangt Apple Watch Series 5 in Apple Store

Apple onthulde op 15 September 2020 de Apple Watch SE: een modern instapmodel en vervanger voor de Apple Watch Series 5 en Apple Watch Series 3. De Apple Watch SE is verkrijgbaar vanaf 299 euro en heeft hetzelfde design als de Apple Watch Series 6. Het horloge draait op dezelfde processor als de Apple Watch Series 5 en is vanaf 18 september 2020 verkrijgbaar.

Lees alles over de Apple Watch SE

Apple Watch Series 5 prijs en release

Inmiddels ligt het horloge in de winkels. Net als bij voorgaande modellen is de versie met mobiel internet niet in Nederland verkrijgbaar. Dit zijn de prijzen:

  • Apple Watch Series 5 40mm: 449 euro
  • Apple Watch Series 5 44mm: 479 euro

Apple Watch Series 5 design en functies

De Apple Watch Series 5 bouwt duidelijk voort op de basis die met de Series 4 is gelegd. Dit horloge werd destijds voor het eerst uitgerust met een voorkantvullend scherm zodat je een stuk meer ruimte hebt voor apps. Bij de Series 5 is dit eveneens het geval. Wel heeft het retina-display er een nieuwe functie bijgekregen.

Always On-display

Het scherm staat namelijk altijd aan. Dit is handig, want zo kun je altijd Wijzerplaten bekijken, je sportactiviteiten bijhouden of de tijd aflezen. Bovendien gaat deze functie niet ten koste van de batterijduur. Apple zegt namelijk dat de accuduur van de Watch Series 5 een uur langer is dan zijn voorganger. In totaal gaat het horloge gemiddeld 18 uur mee op een volle accu. Het scherm gaat automatisch aan zodra je je pols draait.

Zodra je je pols wegdraait wordt het scherm donker maar kun je nog wel de tijd aflezen. Het scherm ververst zich vervolgens nog maar één keer per seconde, wat veel minder intensief is voor de accu maar er toch voor zorgt dat je gewoon de tijd kunt aflezen.

Apple Watch Series 5 review

Meer gezondheidsfuncties

In onze Apple Watch Series 4 review stipten we het al aan: Apple richt zich steeds meer op het verbeteren van de gezondheid van gebruikers. De Series 5 gaat op deze voet verder, door meerdere unieke functies toe te voegen.

Zo waarschuwt de Decibelmeter je automatisch wanneer het omgevingsgeluid te hard is, en je risico loopt op gehoorbeschadiging. Daarnaast voegt watchOS 6 de Cyclus-app toe. Hierin kunnen vrouwen hun menstruatiecyclus  bijhouden.

Verder wordt het mogelijk om dankzij de Activiteitentrends je sportieve prestaties over langere perioden in te zien. Ook beschikt de Series 5 over ingebouwde valdetectie. Hierdoor alarmeert het horloge automatisch de hulpdiensten wanneer je een flinke smakkerd hebt gemaakt en hier zelf niet meer toe in staat bent.

Daarnaast kun je de meldkamer bereiken door de knop aan de zijkant lang ingedrukt te houden. Deze gezondheidsfuncties komen bovenop de reeds bestaande mogelijkheid om ECG-hartfilmpjes te maken.

Verder zit er een ingebouwd kompas in de Apple Watch Series 5. Tijdens het navigeren kun je daarmee zien of je in de goede richting loopt. Ook voegt watchOS 6 een speciale Kompas-app. Via de nieuwe Wijzerplaat kun je ook op het thuisscherm altijd zien welke kant je opgaat.

→ Lees meer over watchOS 6

Behuizing van aluminium

De Apple Watch krijgt er twee nieuwe materialen bij: keramiek en titanium. Jammer genoeg komen deze versies niet in Nederland uit. Wij kunnen daarom alleen kiezen voor de aluminium uitvoeringen in de kleuren spacegrijs, zilver en goud. De Series 5 draait op de S4-chip, dezelfde processor als in de Series 4. Het horloge is dus ongeveer even krachtig als zijn voorganger.

Apple Watch 5

In de Apple Watch Studio kun je gemakkelijk een bijpassend bandje toevoegen. Voor het eerst heeft Apple deze gemaakt van 100 procent gerecycled materiaal. De nieuwe Series 5 is dus hartstikke duurzaam. Ook kun je natuurlijk polsbandjes van eerdere Apple Watches gebruiken.

Wel of niet overstappen naar de Apple Watch Series 5?

Heb je al een Apple Watch om je pols zitten? Dan hangt het in dit geval erg af van het model dat je nu gebruikt of de overstap naar de Series 5 de moeite waard is. Zo lijkt de Series 4 qua design en functies wat ons betreft teveel op de Series 5 om een overstap te rechtvaardigen.

Heb je echter een Apple Watch Series 3 of ouder, dan haal je niet alleen het nieuwe Always On-scherm in huis, maar ook het nieuwe ontwerp met een groter scherm dat tot aan de randen doorloopt, de verbeterde gezondheidssensoren en langere accuduur.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's