Apple TV

Laatste OS
tvOS
Opslag
32 / 64 GB
Prijs

Laatst bijgewerkt: 29 juni 2017

Wat is Apple TV?

De Apple TV is een digitale media-ontvanger die is ontwikkeld door Apple. Het apparaat werd aangekondigd in 2006, en de eerste versie verscheen een jaar later. Op dit moment is de Apple TV toe aan zijn vierde versie, die op 9 september 2015 werd geïntroduceerd.

Het nieuwe model kenmerkt zich door een iets andere behuizing en een grotere afstandsbediening met meer mogelijkheden. Het apparaat is voorzien van een snellere A8-chip, heeft tvOS als besturingssysteem en beschikt over een App Store voor het downloaden van apps en games. Verder heeft de nieuwe afstandsbediening een microfoon (voor spraakbesturing met Siri) en touchpad. Op die manier kun je ook gamen met de settopbox.


Apple TV 4e gen. (2015)

Apple TV 4e generatie (2015 – heden)

De nieuwe Apple TV heeft een grote focus op het spelen van casual games. De nieuwe settopbox heeft daarvoor betere hardware, een nieuwe afstandsbediening en een App Store om spelletjes te downloaden. Apple wil met de settopbox niet de concurrentie aangaan met high-end spelcomputers als de PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. In plaats daarvan richt het bedrijf zich op mensen die zo nu en dan een spelletje tussendoor spelen. Vanaf de start is bijvoorbeeld het geinige spelletje Crossy Road beschikbaar.

→ Dit zijn de beste Apple TV apps en games

Om de interface, maar ook games te besturen, is de Apple TV voor het eerst uitgerust met een afstandsbediening met knoppen én een glazen touchpad. Ook registreert de afstandsbediening bewegingen die met je arm maakt, wat nieuwe besturingsmogelijkheden met zich meebrengt. Het besturingssysteem van de settopbox heet tvOS en is gebaseerd op iOS. De interface heeft een update gekregen waardoor hij meer in lijn is met iOS en macOS.

Apple tv

Op de afstandsbediening (die breder is dan zijn voorganger) is verder een knop toegevoegd voor Siri. Daarmee kun je Apples virtuele assistent altijd oproepen, zelfs tijdens een film. Zo check je informatie, zoals wie er in de film speelt, maar je kunt ook het weerbericht bekijken. Dat is zo in het systeem geïmplementeerd dat het de beelden op tv niet in de weg zit.

Verder is het mogelijk om de Apple TV, naast video en games, ook te gebruiken voor andere zaken. De settopbox heeft bijvoorbeeld toegang tot Apple Music, zodat je muziek via Apples streamingsysteem kunt afspelen op je tv. Ook is het voor gebruikers mogelijk om te shoppen via de Apple TV.

Apple TV specs

Vanzelfsprekend heeft de nieuwe Apple TV veel krachtigere hardware dan zijn voorganger; zo is er een snellere A8-chip aan boord zijn die we kennen van de iPhone 6 en 6 Plus. Het basismodel van 179 euro bevat 32GB opslag en het duurdere model van 229 euro 64GB. Die opslag is voornamelijk bedoeld voor het downloaden van apps, aangezien voor het streamen van media weinig geheugen benodigd is.

https://www.youtube.com/watch?v=bisUwKlSi60

Interessant is de aanwezigheid van een App Store en een universele zoekfunctie. Die laat gebruikers in één keer binnen meerdere bronnen zoeken. Zoek je bijvoorbeeld een bepaalde film of tv-serie, dan worden niet alleen de zoekresultaten uit iTunes getoond, maar ook die van Netflix en Amazon. De nieuwe Apple TV heeft hdmi-, stroom- en ethernet-aansluitingen, maar kan niet overweg met 4K. Waarom Apple ervoor kiest om het apparaat niet van 4K-ondersteuning te voorzien, is onduidelijk.

Apple TV release

Op 9 september werd de Apple TV naar officieel onthuld, gelijktijdig met de iPhone 6S en 6S Plus. Sinds november 2015 is de settopbox in ons land verkrijgbaar.

Conclusie Apple TV 4 review

De settopbox is een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. De interface werkt soepel, het aanbod apps is veel groter en breder en voor het eerst kunnen ook games worden gespeeld. Lukt het Apple en ontwikkelaars om het app-aanbod de komende tijd verder te vergroten, dan zal het apparaat alleen nog maar functioneler worden. Ook de manier waarop je Siri kunt gebruiken om de Apple TV te bedienen voelt futuristisch aan en is ook echt handig om te gebruiken.

→ Lees ons uitgebreide oordeel in de Apple TV 4 review

Apple TV 3e gen. (2013)

Apple TV 3e generatie (2013 – 2016)

De Apple TV ziet eruit als een kleine Mac mini, maar is voornamelijk gericht op het afspelen van video en audio en het tonen van foto’s. Je verbindt het apparaatje aan je tv, waarna je het kan bedienen met de bijgeleverde afstandsbediening. Hieronder hebben we de belangrijkste features van het laatste model – dat als enige nog verkrijgbaar is – op een rijtje gezet.

 • Vlotte Apple A5-processor, 512MB werkgeheugen en 8GB flashgeheugen
 • Micro-usb-aansluiting, hdmi-poort en infrarood-ontvanger voor bediening op afstand
 • Kan overweg met 1080p-video en diensten als YouTube, Netflix, Vimeo, HBO en iTunes
 • Apple TV Software 7.2 (gebaseerd op iOS 8.3)
 • 99 bij 99 bij 23 millimeter, 270 gram zwaar
 • Geïntroduceerd op 8 maart 2013

Media streamen vanaf je iPhone of iPad

Apple TV 4De Apple TV staat via hdmi in verbinding met een tv. Het kleine zwarte doosje is daarmee de schakel tussen jouw iPhone en/of iPad en de televisie: vanaf iOS kun je met één druk op de knop media streamen naar de tv. Dat werkt heel gemakkelijk: in elke muziek- of video-app verschijnt een rechthoek met een pijl wanneer je je iPhone op hetzelfde wifi-netwerk als de Apple TV aansluit. Als je hierop tikt, zal het mediabestand op je televisie worden afgespeeld.

Maar de Apple TV doet meer: met de bijgeleverde afstandsbediening kun je door verschillende menu’s navigeren. De interface is simpel, maar de mogelijkheden zijn behoorlijk uitgebreid: Apple TV kan onder andere content weergeven van de iTunes Store, Netflix, YouTube en Flickr. Ook zijn er diverse partijen die hun diensten hebben uitgebracht voor de media-ontvanger van Apple.

Beeldscherm uitbreiden naar je televisie

Apple TVDaarnaast kun je je televisie dankzij Apple TV als externe monitor gebruiken, wanneer je bijvoorbeeld het beeldscherm van je Mac wilt streamen. Dat doe je door op het rechthoekige symbool met het pijltje aan te klikken en te kiezen voor ‘AirPlay beeldscherm’.

Goed om te weten: ook het scherm van je iPhone of iPad is te spiegelen via Apple TV. Dat doe je door vanuit het homescreen het controlepaneel omhoog te vegen en daar te kiezen voor ‘AirPlay’. Moet je bijvoorbeeld iets presenteren, dan kun je in Keynote je presentatie direct naar een ander scherm sturen. Daarnaast kun je de media-ontvanger bijvoorbeeld ook gebruiken voor het spelen van games. Start op je iPhone een spelletje en de Apple TV tovert de beelden direct op je televisie.

Verder is het belangrijk om te weten dat een Apple TV samenwerkt met een Apple ID. Deze wordt onder meer gebruikt voor het spelen van media. In de praktijk betekent dit dat wanneer je je computer aan hebt staan, je via een Apple TV de mediabibliotheek van die computer met de Apple ID kunt benaderen. Je hebt echter geen Apple ID nodig wanneer je gebruikt wilt maken van de streaming-functionaliteit. Hierdoor kun je naar elke Apple TV gemakkelijk muziek of foto’s streamen.

Pluspunten Apple TV

 • Toegang tot de App Store
 • Prettige afstandsbediening
 • Kan overweg met veel bestandsformaten

Minpunten Apple TV

 • Geen ondersteuning voor Siri in de Benelux
 • Lastige zoekfunctie
 • Duurder dan Apple TV 3

Apple TV prijzen en aanbiedingen

Bekijk hieronder de meest scherpe Apple TV aanbiedingen van dit moment.

Apple TV video

Laatste berichten

Apple iPhone X-event roundup: de 6 aankondigingen op een rij

Apple iPhone X-event roundup: de 6 aankondigingen op een rij

3 min
Nieuws
Het belangrijkste Apple-evenement van het jaar zit er weer op. Apple presenteerde naar eigen zeggen de toekomst van smartphones met de iPhone X, maar had nog verschillende andere aankondigingen. Dit is onze iPhone X samenvatting.
Vernieuwde Apple TV 4K biedt ondersteuning voor 4K en HDR

Vernieuwde Apple TV 4K biedt ondersteuning voor 4K en HDR

3 min
Nieuws
Apple heeft zojuist een nieuwe versie van zijn mediaspeler aangekondigd. De verbeterde Apple TV 4K biedt voor het eerst ondersteuning voor 4K en hdr en is vanaf dit najaar verkrijgbaar.
Dit verwachten we van Apples iPhone X-event

Dit verwachten we van Apples iPhone X-event

4 min
Nieuws
Morgenavond heeft Apple een volgepakt evenement voor ons in petto. Hier zetten we al onze verwachtingen voor het iPhone 8-event op een rij.

Download onze app

Download onze app