HomePod

De Apple HomePod is het eerste nieuwe apparaat van het bedrijf uit Cupertino sinds de Apple Watch. De slimme speaker onderscheidt zich met Siri-ondersteuning, zodat je gemakkelijk met je stem het apparaat kunt bedienen. Verder heeft de HomePod een krachtige woofer, een Apple A8-chip aan boord en compatibiliteit met muziekdienst Apple Music. Benieuwd wat de Apple HomePod nog meer kan? Op deze pagina lees je er alles over.

De Apple HomePod in een notendop

Apple kondigde de HomePod officieel aan tijdens de WWDC 2017-keynote op 5 juni. Hieronder zetten we de belangrijkste wetenswaardigheden over het apparaat op een rijtje.

  • Werkt samen met Siri voor het bedienen van je muziek en HomeKit-apparaten
  • Microfoons aan boord kunnen stemmen herkennen, ook bij veel lawaai
  • Voorzien van een krachtige 4 inch-woofer en 7 tweeters
  • De Apple A8-chip van de iPhone 6 vormt het brein van de HomePod
  • Nog niet in Nederland beschikbaar, wel in Duitsland en Frankrijk

Apples eerste speaker

De HomePod is Apples eerste speaker en het bedrijf neemt geen halve maatregelen. Het apparaatje is zo’n 17 centimeter hoog, heeft een buitenkant van gaasweefsel en combineert de intelligentie van Siri met een flinke woofer en zeven tweeters. Dat moet zorgen voor een behoorlijk volume en genoeg bas. De speaker wordt aangedreven door de Apple A8-chip die we kennen van de iPhone 6 (Plus) en is zich bewust van zijn omgeving, om op basis daarvan echo’s te filteren en de geluidskwaliteit te optimaliseren.

apple homepod

Er zijn zes microfoons aan boord die stemmen herkennen, zelfs als er luide muziek speelt. Daardoor kan iedereen (op afstand) de HomePod bedienen om bijvoorbeeld hun favoriete nummer op te zetten. Zeg ‘He Siri, ik vind dit nummer leuk’ en de speaker leert van je voorkeuren, om op basis daarvan betere suggesties te doen. Wil je weten wie de zanger is of hoe de drummer van je favoriete band heet, dan kan Siri ook antwoord geven.

Aan de bovenkant van de speaker brandt een golvend lampje als Siri actief is. Je kunt de digitale assistent overigens niet alleen gebruiken om je muziek te bedienen, want de HomePod werkt ook samen met accessoires en apparaten die compatibel zijn met HomeKit. Denk aan de Philips Hue verlichting en de slimme thermostaten van Honeywell.

HomePod review

Conclusie HomePod review

De geluidskwaliteit van de HomePod is goed genoeg dat we hem iedere muziekliefhebber van harte aan willen bevelen. Maar door de beperkte Siri-functies en andere restricties die Apple opgelegd heeft, kun je een HomePod niet blind in huis halen. Nu zul je een afweging moeten maken hoe belangrijk jij Siri vindt, en of je bereid bent over te stappen op Apple Music. En dat is jammer, want op de eerste plaats is de HomePod vooral een uitstekend klinkende speaker, die het luisteren naar muziek naar een hoger niveau tilt.

Lees ook: onze uitgebreide volledige HomePod review

Centraal onderdeel in je huiskamer

Apple wil de HomePod een centraal en onmisbaar onderdeel van je huiskamer maken en we verwachten dat de speaker de komende tijd nog meer functies krijgt. Het grote voordeel van het apparaat is dat spraakassistent Siri al jaren Nederlands spreekt, wat nog niet het geval is bij concurrenten Google Home en Amazon Echo. Laatstgenoemde liet met de Echo zien wat het voordeel is van een apparaat dat een vaste plek in je huis heeft. Dankzij stembediening is de Echo altijd in de buurt, zodat je bijvoorbeeld het laatste nieuws kunt horen, de weersverwachting of de verkeerssituatie.

apple homepod wwdc 2017

Ook Google zag hier brood in en lanceerde in 2016 de Google Home, een vriendelijk ogend apparaat met de Google Assistant ingebouwd. Dankzij verschillende updates is de Home steeds functioneler geworden, en kun je er nu onder meer je slimme apparaten mee bedienen en muziek op luisteren.

Apple slaat een soortgelijke weg in met de HomePod. Een apparaat dat zich onderscheidt met superieure geluidskwaliteit en dat uiteraard het beste kan samenwerken met de andere Apple-apparatuur in je huis.

Apple HomePod release en prijs

De Apple HomePod release zou eigenlijk al in december 2017 plaatsvinden, maar op het laatste moment stelde Apple de release uit naar begin 2018. Vervolgens verscheen de HomePod op 9 februari in VS, Groot-Brittannië en Australië voor een adviesprijs van 349 dollar. In juni kwam de HomePod in Duitsland en Frankrijk uit, wat het een stuk gemakkelijker maakt om in Nederland aan een exemplaar te komen. Een daadwerkelijke Nederlandse release is echter nog onbekend. Omdat de HomePod in Duitsland en Frankrijk 349 euro kost, gaan we er vanuit dat de speaker ook in Nederland voor deze prijs verkocht zal gaan worden.

In het onderstaande artikel hebben we een aantal praktische tips op een rij gezet voor het kopen van een HomePod in het buitenland. Onthoud bijvoorbeeld dat Siri op de HomePod nog geen Nederlands spreekt, en dit pas zal worden toegevoegd als de speaker hier verkrijgbaar is.

Lees ook: Een HomePod kopen in Duitsland of Frankrijk: alles wat je moet weten

Pluspunten HomePod

  • Gemakkelijk te bedienen met Siri
  • Past het geluid aan op basis van de omgeving
  • Kan ook HomeKit-apparaten besturen

Minpunten HomePod

  • Relatief duur
  • Vooralsnog niet in de Benelux verkrijgbaar

Laatste berichten

‘Siri herkent in de toekomst meerdere gebruikers’

‘Siri herkent in de toekomst meerdere gebruikers’

2 min
Nieuws
Apple werkt aan een manier om Siri onderscheid te laten maken tussen stemmen van gebruikers. Hierdoor zou het bedienen van de HomePod in een huishouden een stuk aangenamer worden.
Deze 4 HomePod-verbeteringen zitten in iOS 12

Deze 4 HomePod-verbeteringen zitten in iOS 12

2 min
Nieuws
De HomePod krijgt bij de volgende update een flink aantal nieuwe features, zo blijkt uit de testversie van iOS 12. Dit zijn de vier HomePod-vernieuwingen op een rijtje.

Download onze app

Download onze app