HomePod

Apple HomePod

De Apple HomePod is het eerste nieuwe apparaat van het bedrijf uit Cupertino sinds de Apple Watch. De slimme speaker onderscheidt zich met Siri-ondersteuning, zodat je gemakkelijk met je stem het apparaat kunt bedienen. Verder heeft de HomePod een krachtige woofer, een Apple A8-chip aan boord en compatibiliteit met muziekdienst Apple Music. Benieuwd wat de Apple HomePod nog meer kan? Op deze pagina lees je er alles over.

De Apple HomePod in een notendop

Apple kondigde de HomePod officieel aan tijdens de WWDC 2017-keynote op 5 juni. Hieronder zetten we de belangrijkste wetenswaardigheden over het apparaat op een rijtje.

  • Werkt samen met Siri voor het bedienen van je muziek en HomeKit-apparaten
  • Microfoons aan boord kunnen stemmen herkennen, ook bij veel lawaai
  • Voorzien van een krachtige 4 inch-woofer en 7 tweeters
  • De Apple A8-chip van de iPhone 6 vormt het brein van de HomePod
  • Nog niet in Nederland beschikbaar, wel in Duitsland en Frankrijk

Apples eerste speaker

De HomePod is Apples eerste speaker en het bedrijf neemt geen halve maatregelen. Het apparaatje is zo’n 17 centimeter hoog, heeft een buitenkant van gaasweefsel en combineert de intelligentie van Siri met een flinke woofer en zeven tweeters.

Dat moet zorgen voor een behoorlijk volume en genoeg bas. De speaker wordt aangedreven door de Apple A8-chip, die we kennen van de iPhone 6 (en 6 Plus) en is zich bewust van zijn omgeving, om op basis daarvan echo’s te filteren en de geluidskwaliteit te optimaliseren.

apple homepod

Er zijn zes microfoons aan boord die stemmen herkennen, zelfs als er luide muziek speelt. Daardoor kan iedereen (op afstand) de HomePod bedienen om bijvoorbeeld hun favoriete nummer op te zetten. Zeg ‘He Siri, ik vind dit nummer leuk’ en de speaker leert van je voorkeuren, om op basis daarvan betere suggesties te doen. Wil je weten wie de zanger is of hoe de drummer van je favoriete band heet, dan kan Siri ook antwoord geven.

Aan de bovenkant van de speaker brandt een golvend lampje als Siri actief is. Je kunt de digitale assistent overigens niet alleen gebruiken om je muziek te bedienen, want de HomePod werkt ook samen met accessoires en apparaten die compatibel zijn met HomeKit. Denk aan de Philips Hue-verlichting en slimme thermostaten van Honeywell.

HomePod review

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Conclusie HomePod review

De geluidskwaliteit van de HomePod is goed genoeg dat we hem iedere muziekliefhebber van harte aan willen bevelen. Maar door de beperkte Siri-functies en andere restricties die Apple opgelegd heeft, kun je een HomePod niet blind in huis halen. Nu zul je een afweging moeten maken hoe belangrijk jij Siri vindt, en of je bereid bent over te stappen op Apple Music. En dat is jammer, want op de eerste plaats is de HomePod vooral een uitstekend klinkende speaker, die het luisteren naar muziek naar een hoger niveau tilt.

Lees ook: onze uitgebreide volledige HomePod review

Centraal onderdeel in je huiskamer

Apple wil de HomePod een centraal en onmisbaar onderdeel van je huiskamer maken en we verwachten dat de speaker de komende tijd nog meer functies krijgt. Het grote voordeel van het apparaat is dat spraakassistent Siri al jaren Nederlands spreekt, wat nog niet het geval is bij concurrenten Google Home en Amazon Echo.

Laatstgenoemde liet met de Echo zien wat het voordeel is van een apparaat dat een vaste plek in je huis heeft. Dankzij stembediening is de Echo altijd in de buurt, zodat je bijvoorbeeld het laatste nieuws kunt horen, de weersverwachting of verkeerssituatie.

apple homepod wwdc 2017

Ook Google zag hier brood in en lanceerde in 2016 de Google Home, een vriendelijk ogend apparaat met de Google Assistent ingebouwd. Dankzij verschillende updates is de Home steeds functioneler geworden, en kun je er nu onder meer je slimme apparaten mee bedienen en muziek op luisteren.

Apple slaat een soortgelijke weg in met de HomePod. Een apparaat dat zich onderscheidt met superieure geluidskwaliteit en dat uiteraard het beste kan samenwerken met de andere Apple-apparatuur in je huis.

Apple HomePod release

De Apple HomePod-release zou eigenlijk al in december 2017 plaatsvinden, maar op het laatste moment stelde Apple de release uit naar begin 2018. Vervolgens verscheen de HomePod op 9 februari in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië voor een adviesprijs van 349 dollar. In juni kwam de HomePod in Duitsland en Frankrijk uit, wat het een stuk gemakkelijker maakt om in Nederland aan een exemplaar te komen.

Ondanks dat de HomePod in Duitsland en Frankrijk beschikbaar is voor 349 euro, heeft Apple het apparaat nog niet in Nederland en België uitgebracht. Ook weten we (nog) niet wanneer hier verandering in komt, ook omdat Siri al geruime tijd Nederlands spreekt op de iOS-apparaten.

In het onderstaande artikel hebben we een aantal praktische tips op een rij gezet voor het kopen van een HomePod in het buitenland. Onthoud bijvoorbeeld dat Siri op de HomePod nog geen Nederlands spreekt, en dit pas zal worden toegevoegd als de speaker hier verkrijgbaar is.

Lees ook: Een HomePod kopen in Duitsland of Frankrijk: alles wat je moet weten

HomePod kopen bij een Nederlandse webwinkel

Gelukkig zijn er een aantal Nederlandse webshops waar je de HomePod (voor een meerprijs) kunt aanschaffen. Houd echter rekening met een iets hogere prijs, en mogelijk een langere levertijd.

Pluspunten HomePod

  • Gemakkelijk te bedienen met Siri
  • Past het geluid aan op basis van de omgeving
  • Kan ook HomeKit-apparaten besturen

Minpunten HomePod

  • Relatief duur
  • Vooralsnog niet in de Benelux verkrijgbaar

Laatste berichten

Apps doorsturen tussen iPhone, iPad en Mac(Book): zo werkt Handoff

Apps doorsturen tussen iPhone, iPad en Mac(Book): zo werkt Handoff

Tips Dankzij Handoff kun je op je Mac een notitie maken en deze onderweg aanvullen op je iPhone. In dit artikel leggen we alles uit over deze handige functie.
Apple brengt grote HomePod-update uit: 4 verbeteringen op een rij

Apple brengt grote HomePod-update uit: 4 verbeteringen op een rij

Nieuws Apple heeft HomePod-update 13.2.1 uitgebracht, een grote nieuwe versie die meerdere vernieuwingen introduceert voor Apples slimme speaker.
Overzicht: de 6 nieuwe functies van iOS 13.2

Overzicht: de 6 nieuwe functies van iOS 13.2

Nieuws Nu de eerste bèta beschikbaar is voor ontwikkelaars, weten we precies welke nieuwe iOS 13.2 functies en verbeteringen de update straks introduceert. Hoog tijd voor een overzicht.
‘iPhone 11 verbetert Face ID en waterdichtheid, ook nieuwe AirPods en HomePod op komst’

‘iPhone 11 verbetert Face ID en waterdichtheid, ook nieuwe AirPods en HomePod op komst’

Nieuws De iPhone 11 Pro zou onder meer een betere Face ID-camera krijgen, zodat het toestel je al herkent als het nog op een tafel ligt. Ook zou er hard gewerkt worden aan nieuwe AirPods en een goedkopere HomePod.
watchOS 5.3 en updates voor macOS, tvOS en HomePod rollen uit

watchOS 5.3 en updates voor macOS, tvOS en HomePod rollen uit

Nieuws Naast iOS 12.4 heeft Apple ook updates uitgebracht voor de Apple Watch, Mac, Apple TV en HomePod. Deze verbeteringen bevatten de software-patches.
Sim only keuzehulp

Download onze app

Download onze app