Waarschijnlijk wordt hij in het aankomende Apple-event onthuld: de AirTag. Dit handige apparaatje helpt je om makkelijk spullen terug te vinden die je bent kwijtgeraakt. Hier komt een speciale techniek bij aan te pas die extra nauwkeurig je spullen kan lokaliseren. Op een kaart kun je dan precies zien waar je spullen zijn. Op deze pagina lees je alles over de geruchten en de functies van deze zoeksensor.

Dit is de AirTag

Zoeken naar je portemonnee of sleutels wordt binnenkort verleden tijd met de AirTag (of Apple Tag). Dit is een klein apparaatje dat je aan je sleutels of aan je tas vastmaakt. Daardoor zijn ze traceerbaar op je iPhone in de Find My-app. Als je in de buurt van je spullen bent, maakt deze sensor contact met je iPhone of iPad. De Tag zou een eigen tabblad in de app krijgen.

Met je iPhone of iPad koppel je je tag aan je Apple ID of iCloud, net zoals met andere Apple-apparaten zoals AirPods. Als je dan dichterbij je spullen komt, kun je ervoor kiezen om in Find My een alarm af te laten gaan. Ook maakt de app gebruik van ARKit om de omgeving te scannen met je iPhone-camera.

De Tag is vergelijkbaar met de Tile die al een tijdje op de markt is, maar de Tag is specifiek voor Apple apparaten. Daarnaast maakt de Tile gebruik van bluetooth, terwijl Apple een hele nieuwe technologie gebruikt. Voor de Tile moet je ook een onafhankelijke app downloaden. Voor de Tag heb je geen aparte app nodig.

Apple-tracker

Het gerucht gaat dat de AirTag niet alleen je kwijtgeraakte spullen terugvindt, maar ook de kans op kwijtraken kleiner maakt. Als je iPhone te ver van de Tag verwijderd is krijg je een notificatie met daarin de vraag of je niks vergeet. Als je verder uit de buurt bent kun je alsnog op een kaart zien waar je spullen zich bevinden. Het zal ook mogelijk zijn om veilige plekken voor je spullen in te stellen, zodat je niet steeds een melding krijgt als je iets bewust op die plek achterlaat.

Nieuwe techniek

Via de kaart in de Find My-app zie je dan de precieze de locatie van je spullen. Zo zie je bijvoorbeeld heel snel dat je autosleutels in de keuken liggen. Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van een nieuwe techniek: de Ultra-Wideband (UWB). Alle drie de iPhones van 2019 hebben deze UWB-technologie ingebouwd.

Apple U1-chip

UWB is een techniek die in een klein gebied radio-signalen uitzendt. Omdat maar een klein gebied wordt gebruikt, kost het weinig stroom. Op die manier kan een iPhone beter zijn locatie in een huis bepalen. Dat werkt nauwkeuriger dan bluetooth of wifi. Omdat de Apple Tags zelf ook met UWB zijn uitgerust, kan de locatie heel precies worden vastgesteld.

Een iPhone met UWB en de AirTag kunnen de afstand tot elkaar tot in detail nauwkeurig in kaart brengen. Dit gebeurt door de tijd te berkenenen die een radiogolf nodig heeft om van het ene naar het andere apparaat te reizen. De iPhone kan je laten zien waar de tag in een straal van 5 centimeter te vinden is. Dit is zo’n 100 keer beter dan bluetooth of wifi: deze hebben al moeite met een straal van 5 meter.

Ondersteuning voor bluetooth

Het is wel te verwachten dat de AirTag ondanks de UWB-techniek ook nog bluetooth en wifi ondersteunt. Als het enkel afhankelijk is van de UWB-techniek, zou dat betekenen dat alleen gebruikers van de 2019 iPhones en nieuwer de Apple Tags kunnen gebruiken. Daarom wordt verwacht dat er wel bluetooth en wifi ondersteuning is voor oudere iPhones.

De nieuwste iPhones zijn er dus al helemaal klaar voor om de Apple Tag te gaan gebruiken. Ook zijn er al meerdere aanwijzingen voor gevonden in de broncode van iOS 13. Toch is het nog even afwachten wanneer het apparaatje daadwerkelijk op de markt komt.

AirTag video

Bekijk alle AirTag video's

Laatste berichten

‘Kleinere notch voor iPhone 12 en compacte HomePod op komst’

‘Kleinere notch voor iPhone 12 en compacte HomePod op komst’

Nieuws De iPhone 12 krijgt een design dat lijkt op dat van de iPad Pro, met onder andere een kleinere notch. Ook de HomePod wordt aangepakt: de nieuwe versie wordt twee keer zo klein.
AirTags te zien in officiële Apple-video: dit moet je weten

AirTags te zien in officiële Apple-video: dit moet je weten

Nieuws Foutje, bedankt! De veelbesproken AirTags worden genoemd in een officiële uitlegvideo over de Zoek mijn-app. Het filmpje heeft maar een paar minuten online gestaan, maar gelukkig zijn er screenshots gemaakt.
‘Apple onthult AirPods X, AirTag en MacBook Pro op WWDC 2020’

‘Apple onthult AirPods X, AirTag en MacBook Pro op WWDC 2020’

Nieuws Apple presenteert tijdens WWDC 2020 mogelijk twee gloednieuwe producten: zijn eerste over-ear hoofdtelefoon en eveneens debuterende AirTags. Daarnaast zou tijdens het event een nieuwe MacBook Pro op de planning staan.
Video: 6 verwachtingen voor de Apple AirTag

Video: 6 verwachtingen voor de Apple AirTag

Video's Deze maand is het zover: het Apple maart-event staat voor de deur. Hopelijk wordt hier de langverwachte Apple AirTag onthuld. Benieuwd naar onze verwachtingen voor dit handige apparaatje? In onze nieuwe video geven we je een overzicht.
AirTag: 6 verwachtingen voor Apples eerste tracker

AirTag: 6 verwachtingen voor Apples eerste tracker

Nieuws Apples eerste nieuwe apparaat in jaren komt er aan! De AirTag gaat jou helpen om geen spullen meer kwijt te raken. Dit zijn onze verwachtingen.