AirTag

AirTag

Dankzij de Apple AirTag raak je nooit meer je sleutelbos, portemonnee of tas kwijt. Apples eerste tracker dook jarenlang op in geruchten en gelekte renders en foto’s, maar werd op 20 april 2021 eindelijk officieel onthuld. Op deze pagina praten we je bij over de AirTag.

Lees verder na de advertentie.

Apple AirTag in vogelvlucht:

  • Apple-tracker om spullen terug te vinden
  • Klein genoeg om in je portemonnee te passen
  • Maakt gebruik van de Ultra Wideband-locatietechniek, die bijvoorbeeld ook in je iPhone zit
  • Te bestellen op 23 april, verkrijgbaar op 30 april
  • Adviesprijs: 35 euro, 4-pack kost 119 euro

Dit verwachten we van de AirTag

De AirTag is een handig apparaatje dat je helpt om makkelijk spullen terug te vinden die je bent kwijtgeraakt. Hier komt een speciale techniek bij aan te pas die extra nauwkeurig je spullen kan lokaliseren. Op een kaart kun je dan precies zien waar je spullen zijn. Op deze pagina lees je alles over de functies van deze ‘zoeksensor’.

Zoeken naar je portemonnee of sleutels is verleden tijd met de AirTag. Dit is een klein apparaatje dat je aan je sleutels of aan je tas vastmaakt. Je kan ‘m ook in je tas stoppen. Daardoor zijn ze traceerbaar op je iPhone in de Zoek mijn-app. Als je in de buurt van je spullen bent, maakt deze sensor contact met je iPhone of iPad. De Tag krijgt een eigen tabblad in de app.

Lees ook: Dit is de AirTag: slimme Apple-tracker helpt je met spullen terugvinden

Altijd zien waar je spullen zijn

Met je iPhone of iPad koppel je je tag aan je Apple ID of iCloud, net zoals met andere Apple-apparaten zoals AirPods. Dit gaat heel simpel: als je de AirTag uit het doosje haalt, kun je ‘m met één tik op het scherm koppelen. Als je vervolgens je spullen kwijt bent in huis, kun je een geluidje laten afspelen op de AirTag. Zo zijn je spullen makkelijk terug te vinden. Het is ook mogelijk om Siri te gebruiken: vraag aan het slimme hulpje waar je portemonnee ligt en je wordt meteen geholpen.

De Tag is vergelijkbaar met de Tile die al een tijdje op de markt is, maar de AirTag is specifiek voor Apple-apparaten. Daarnaast maakt de Tile gebruik van bluetooth, terwijl Apple ook een veilige bluetoothverbinding gebruikt. Voor de Tile moet je ook een onafhankelijke app downloaden. Voor de Tag heb je geen aparte app nodig, want je gebruikt Zoek Mijn.

Heel tof is dat andere Apple-gebruikers je helpen bij het terugvinden van spullen. Omdat het Zoek Mijn-netwerk bestaat uit miljoenen gebruikers, is er altijd wel iemand die langs jouw tas of gevallen portemonnee loopt.

Hij of zij krijgt dan een melding op het Apple-apparaat dat jij iets kwijt bent geraakt, waarna je het kan ophalen. Het is ook mogelijk dat mensen je contactgegevens krijgen te zien als je jouw spullen met AirTag vinden.

AirTag is een echte speurneus

Via de kaart in de Find My-app zie je dan de precieze de locatie van je spullen. Zo zie je bijvoorbeeld heel snel dat je autosleutels in de keuken liggen. Er wordt ook gebruik gemaakt van een nieuwe techniek: Ultra Wideband (UWB). Deze techniek zit ingebouwd in de iPhone 11– en iPhone 12-familie. Ook de Apple Watch 6 en HomePod mini zijn met UWB uitgerust.

UWB is een techniek die in een klein gebied radio-signalen uitzendt. Omdat maar een klein gebied wordt gebruikt, kost het weinig stroom. Op die manier kan een iPhone beter zijn locatie in een huis bepalen. Dat werkt nauwkeuriger dan bluetooth of wifi.

Omdat de AirTags zelf ook met UWB zijn uitgerust, kan de locatie heel precies worden vastgesteld. Op het scherm van je iPhone krijg je dan te zien hoe ver de AirTag van je vandaan is en welke richting je op moet lopen.

Een iPhone met UWB en de AirTag kunnen de afstand tot elkaar tot in detail nauwkeurig in kaart brengen. Dit gebeurt door de tijd te berkenenen die een radiogolf nodig heeft om van het ene naar het andere apparaat te reizen. De iPhone kan je laten zien waar de tag in een straal van 5 centimeter te vinden is. Dit is zo’n 100 keer beter dan bluetooth of wifi: deze hebben al moeite met een straal van 5 meter.

Privacy en batterij

Verder is het belangrijk om te weten dat de AirTag goed omgaat met je privacy. Zo kan alleen jij zien waar je AirTag zich bevindt en Apple belooft dat locatie- en geschiedenisgegevens niet worden bewaard. Verder krijgen gebruikers automatisch een melding als er een onbekende AirTag in de buurt is en na een tijdje niet weg gaat. Hierdoor voorkomt Apple dat mensen ongewenst worden gevolgd.

Tot slot heeft de AirTag een IP67-certificatie en daardoor is het apparaatje stof- en waterdicht. De Tag heeft daarnaast een batterijtje die maximaal een jaar meegaat en je makkelijk kan vervangen. Op je iPhone krijg je een melding als je de batterij van de AirTag moet vervangen.

De AirTag is vanaf vrijdag 23 april in Nederland te bestellen en kost 35 euro. Het is ook mogelijk om vier AirTags in één keer te kopen voor 119 euro. De release vindt plaats op vrijdag 30 april.

Op de hoogte blijven van de release van de AirTag? Meld je dan aan voor de iPhoned-nieuwsbrief, of download de gratis iPhoned-app!

Wij hebben op dit moment helaas geen aanbiedingen voor de Apple AirTag
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's