De kwaliteit van AirPods-oordopjes, maar dan in een hoofdtelefoon. Dat is AirPods Studio in een notendop. Apples eerste over-ear-hoofdtelefoon is nog niet officieel aangekondigd, maar dankzij allerlei gelekte informatie en geruchten weten we al een hoop over het kersverse product. Op deze pagina houden we je op de hoogte van de eerste Apple-koptelefoon.

AirPods Studio FAQ: veelgestelde vragen

  • AirPods Studio: eerste over-ear koptelefoon van Apple
  • Prijs: vermoedelijk vanaf 349 dollar
  • Functies: slimme oordetectie, ruisonderdrukking en meer
  • Aankondiging: mogelijk in november 2020
  • Releasedatum: voor het einde van 2020

AirPods Studio: over-ear AirPods

Na het enorme succes van de AirPods en AirPods Pro is het geen verrassing dat Apple zijn koptelefoon-aanbod verder uitbreidt. De logische volgende stap is de AirPods Studio: een draadloze koptelefoon die je over je oren plaatst, maar wel hetzelfde gebruikersgemak heeft als de AirPods.

Dat betekent dus razendsnel koppelen via bluetooth dankzij de audio-chip van Apple en snel schakelen tussen de verschillende apparaten die je gebruikt. Op het moment van schrijven is de koptelefoon nog niet officieel aangekondigd. We bundelen daarom de belangrijkste en meest geloofwaardige geruchten op deze pagina. Zodra Apple de AirPods Studio officieel onthult werken we deze pagina bij met alle actuele informatie.

AirPods Studio release en prijs

Al jaren duiken er geruchten op over de koptelefoon van Apple, waarbij de aanwijzingen voor een naderende release steeds sterker worden. Zo zijn er verwijzingen naar de koptelefoon in de code van iOS 14 gevonden, inclusief icoontjes die het onaangekondigde product laten zien.

AirPods studio render

Dat doet vermoeden dat de aankondiging van de koptelefoon niet zo lang meer op zich laat wachten. Lang werd gedacht dat de AirPods Studio op 15 september 2020 gepresenteerd zouden worden, maar de avond bleek in het teken te staan van de iPad 2020, iPad Air 2020, Apple Watch Series 6 en Apple Watch SE.

Ook op op 13 oktober liet de AirPods Studio zich niet zien. Die avond stond in het teken van de iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max en iPhone 12 mini. We richten daarom onze blik op november. Die maand schijnt Apple opnieuw een digitaal evenement te organiseren.

Verwachte AirPods Studio prijs

Over de prijs van Apples eerste over-ear headset is nog maar weinig concreets bekend. Op 10 mei 2020 dook het gerucht op dat Apple de koptelefoon voor 349 dollar zou willen verkopen, wat hem wat duurder maakt dan de AirPods. Dat is ook niet zo gek, omdat Apple zich duidelijk op een premium product richt voor mensen die graag de hoogst mogelijke geluidskwaliteit willen van hun koptelefoon.

Deze functies zijn al uitgelekt

Hoewel de officiële onthulling nog eventjes zich laat wachten, zijn er al wel wat interessante geruchten en functies uitgelekt. Dit zijn de belangrijkste.

1. Slimme oordetectie

Bij de meeste koptelefoons moet je even kijken naar de ‘L’ of ‘R’ voordat je hem opzet, zodat de koptelefoon op het juiste oor zit. Bij de AirPods Studio zou dat niet nodig zijn dankzij Slimme Oordetectie.

Deze functie van Apple werkt via sensoren in de koptelefoon die je oor kan ‘zien’ en op basis daarvan het geluid afstemt. Het maakt dus niet uit hoe je deze koptelefoon straks over je oren plaatst: het geluid klinkt altijd goed en is afgestemd op de manier waarop jij het draagt.

2. Zelfde bediening als AirPods met touchsensoren

Uit verschillende patenten is gebleken dat Apple aanrakingsgevoelige sensoren op de oorschelpen van deze koptelefoon wil verwerken. Wat er gebeurt als je er met je vingers op tikt of overheen veegt kun je instellen met je iPhone. Zo kun je bijvoorbeeld snel een nummer overslaan, Siri activeren of het volume wijzigen.

Hoe deze bediening precies gaat werken is nog niet bekend, maar waarschijnlijk is het te vergelijken met de manier waarop je de zijkant van de AirPods kunt aantikken om bepaalde functies te activeren.

3. Magnetische verwisselbare onderdelen

Apple heeft goed naar de Apple Watch gekeken voordat ze met het design van de Studio aan de slag gingen. Net als met de tientallen bandjes die verkrijgbaar zijn voor de smartwatch, zou je ook de koptelefoon op een soortgelijke manier kunnen samenstellen.

De hoofdband die de twee oortelefoons bij elkaar houdt zou magnetisch los te klikken zijn, zodat je gemakkelijk een andere hoofdband kunt gebruiken. In een gerucht werd bijvoorbeeld gezegd hoe je tijdens het sporten een speciale sportband kunt gebruiken gemaakt van stof dat meer ademt, terwijl je voor normaal gebruik een mooiere leren band kunt kiezen.

AirPods studio render

4. Ruisonderdrukking, nog beter dan de AirPods Pro

Omdat de Studio zich met zijn hoge prijs op een premium markt richt, is ruisonderdrukking standaard aanwezig. Apple zou een soortgelijke techniek gebruiken als bij de AirPods Pro, met als belangrijk verschil dat je de oordoppen nu niet in maar over je oren heen plaatst.

Dat is een groot verschil en maakt het makkelijker om kwalitatief goede ruisonderdrukking te ontwerpen. Reken er dus maar op dat de AirPods Studio het geluid van je omgeving beter wegfiltert dan de AirPods Pro dat doen.

5. Verkrijgbaar in wit en zwart?

In de code van iOS zijn meerdere icoontjes opgedoken die de nog onaangekondigde koptelefoon laten zien. Wat daarbij opvalt is dat deze zowel in het wit als zwart getoond wordt. Dat doet vermoeden dat Apple de AirPods Studio zowel in het wit als zwart op de markt brengt, iets waar liefhebbers van de AirPods al sinds het begin om vragen.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's